Elma Sinanović – Biografija / Diskografija


Elma Sinanović (rođ. Numanović) je rođena 5.08.1974 godine u Novom Pazaru. Nakon završetka mature 1993 godine pojavljuje se na takmičenju pevača amatera i osvaja prvo mesto. Na to takmičenje se predstavlja sa izvornu pesmu i nastupa u pozajmljenoj haljini ali i upoznaje svog budućeg menadžera i supruga. Kao sasvim novo lice na estradnom nebu, bila je glavna atrakcija u svom rodnom gradu, pogotovo kad je nakon takmičenja snimila svoj prvi narodnjački album za “JuVe komerc“, u saradnji sa Slobodanom Bodom Nikolićem. Predstavila se sa 8 pesama, kratkom reklamom i spotom za „Dva prstena“. Veliku pažnju je privukla pesma simboličnog naziva “Elma” za koju je bio urađen jednostavan video spot koji se ipak često vrteo, a album je dobio samo pozitivne kritike.
Bez pevačkog staža u kafani, uvek odmerena i elegantna, nakon godinu dana pobedjuje na republičkom takmičenju i postaje “Prvi glas Srbije”. Napušta “JuVe komerc” i prelazi u PGP-RTS. Usledio je novi album sa 10 pesama, među kojima i obrada čuvene “Zajdi Zajdi”, nekoliko spotova i nastupa na televiziji. Na naslovnici prva dva albuma je istaknuto da je Elma “Prvi glas Srbije”. Iako se na prvom albumu predstavila pod devojačkim prezimenom već na drugom je bila gospođa Sinanović jer se nešto nakon prvog albuma udaje za svog tadašnjeg menadžera, poznatog novopazarskog biznismena (sveže razvedenog i starijeg) Smaila Sinanovića – Magija, sa kojim ima kćerku Huliju. Zbog dobrih finansija svog supruga, nije nastupala uzivo i sve ređe se pojavljivala u TV emisijama.
Iako se pričalo da je PGP-RTS dobio veču sumu novca za reklamu drugog albuma to se nije desilo, album je prošao gotovo nezapaženo, a i dan danas se slobodno može reći da nijedna pesma sa tog albuma nije postala slušana, a za hit se nemože ni pomisliti.

Novi Pazar se i dalje bavio njenim likom i delom, jer biti pevačica u to vreme i za tu sredinu je bilo skandalozno. Međutim, Elma se nije osvrtala na zle jezike, bavila se samo sobom i svojim životom. I bez javnih nastupa, bila je jako popularna za taj deo podneblja. Treći album je takođe objavio PGP-RTS, ovog puta sa potpuno novom ekipom saradnika. Uz novi album desila se i vizuelna promena, Elma menja imidž i skraćuje svoju dugu kosu. Osim klasičnih narodnjačkih melodija, polako kreće u korak s vremenom, modernizuje svoju muziku i počinje da obrađuje turske pesme. Na trećem albumu je bila samo „Elma“ jer je već bila dovoljno poznata. Na drugom albumu je sa svojim suprugom otpevala duetsku pesmu „Nemoj da čekaš”, a na trećem „Ništa mi ne treba”. Može se slobodno reci da je pesma “Kakvo je to ludilo” obeležila ovaj album. Bio je urađen i video spot, ali je reklama i ovog albuma zaobišla iako je dosta novaca u njemu i njegovu reklamu bilo uloženo. No pesme su se same “izborile” i našle put do slušalaca.
Napušta PGP-RTS kao svog izdava
ča, prelazi u tada veoma uspešne ZaM Produkcije i doživljava veliki preokret u karijeri. Uspeva da ostvari saradnju sa tadašnjim najcenjenijim autorima – Marinom Tucaković i Futom Radulovićem, i pod njihovim vođstvom snima svoj četvrti album koji opet je nosio njeno ime sa 10 novih pesama, koje je krajem 1997 godine objavio ZaM. Redovno se pojavljivala u ZaM-ovim emisijama, i prikazala se u punom sjaju. Snima spot za baladu “Briga me”, a nagrade i priznanja je nisu zaobišli. Pojavljuje se na prestižnoj manifestaciji „Jugoslovenski dani estrade“, i dok su ljubomorni ljudi pričali da je nagrade sama nameštala i kupovala, Elma je među kolegama bila poznata kao pevačica koja “pozajmljuje” glas. Tokom 1998 godine otvara i svoju RTV stanicu “Centar”.

Za Elmino ime nije vezan nijedan skandal. Pokušaja je bilo, ali bezuspešnih. Nikad nije davala povoda za takve stvari, uvek se prvenstveno bavila samo muzikom. Početkom 2000 godine kao i sva veća imena na estradi prelazi u Grand Produkciju, i ponovo na čelu sa Marinom i Futom objavljuje svoj peti album sa 10 novih pesama od kojih 9 su bile obrade. Po oceni slušalaca, ovaj album je istaknut kao najbolje izdanje te godine. Sve je bilo prepuno slikovitih tekstova i neobičnih naziva pesama. Uspeh nije izostao, sve pesme su se vrtele na radio stanicama, pored toga često je nastupala na Grandovoj sceni. Iako pesme su bile veoma slušane, ni za jednu nije snimila spot. Zatvara svoju televiziju, priča se da je pred bankrotom i razvodom, a ujedno i prekida saradnju sa Marinom, navodno zbog pesme “Panika”, koju je Jelena Karleuša ubacija na svoj album koji je radila u Grčku a Marina…

 
 
 
pripremili DejanV & Ivan Vip
 

Leave a comment