Dragica Radosavljevic Cakana – Biografija / Diskografija

Dragica Radosavljević CAKANA je rođena 17.11.1957 godine u Kosovskoj Mitrovici, na kratko je živela i u Banjskom ali, kako su stričevi živeli u Leposaviću, da bi familija bila na okupu, i njeni su se preselili u taj gradić. Leposavić je lepa, mala i mirna varoš, sa oko dvanaest hiljada stanovnika. U njoj je završila osnovnu i srednju školu, počela da peva i osvojila prve nagrade. Još u osnovnoj školi važila je za dete koje fantastično peva. Ona je svoje glasovne mogućnosti otkrila i razvijala uz maminu rodbinu, učeći od njih ono što su oni znali, stare, danas već zaboravljene, narodne pesme. Prvu pevačku nagradu “Zlatni akord Kosova” osvojila je u četrnaestoj godini i dobila novčanu nagradu u vrednosti kao sad 20.000 dinara. Kuća Radosavljevića bila je preko puta škole, s pogledom na školsko igralište. Znalo se: posle časova, trk kući, na brzinu uradiš domaći, uzmeš krišku hleba premazanu mašću, posutu alevom paprikom ili šećerom, i pravac igralište. Lopta je klincima, pa i Dragici, bila glavna igračka. Njen stric je bio trener rukometnog kluba “Ibar” iz Leposavića, video je da je devojčica talentovana, ali da ga slučajno neko ne bi optužio za nepotizam, uputio je na školsku rukometnu sekciju. Međutim, mala se nije dala. Vežbala je besomučno i stric je na kraju kad imala šesnaest godina, primio u klub, na mestu desnog beka.

Bila je vrlo temperamentno, pomalo muškobanjasto dete, koje je htelo da ide na sto strana a u sredini gde je živela nije bilo mnogo izbora. Taman kad joj sve dosadilo, stvorila se nova prilika za nove doživljaje. Pročitala u novimanama da “Sedmorica mladih” traže dve devojke za svoj šou. Na nagovoru drugarice prijavila se na konkurs. Taman kada je na sve to zaboravila pozivaju je na audiciju u zgradi “Politike”. Odlazi za Bograd gde joj živela starija sestra, sa kojom je otišla na audiciju
gde je otpevala “Dušo moja” od Kemala Montena i Terezine “Stare ljubavi”, a po želji žirija i “Maglu” od Josipe Lisac. Mislila je: pevala ja ne pevala, proći će te ribe, a ne ja iz provincije. Uzela je dnevnicu i ne čekajući rezultat, odmah krenula da je potroši. Taman da zamakne iza vrata kad čuje kako je zovu da se vrati. Baš ona je pobedila. Slikanja, intervjua, obećanje za studije i stan u Beogradu, pripreme i nastupe sa “Sedmoricom mladih”.
Ali od toga nije bilo ništa. Nakon sredbe sa Jovu Radovanovića bilo joj objašnjeno da je sve u stvari sve bilo marketinški potez. Ali kako sama Cakana kaže oni su joj odredili budućnost. Tada je bila sasvim sigurnada će pevanje biti njena profesija.
Htela je da studira književnost u Prištini, ali otac joj nije dao, bojao se za njenu bezbednost. Odluka šta će studirati pala je u pet do dvanaest. Njen otac je video oglas u novinama da na Fakultet za Opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu primaju bez polaganja prijemnog ako si sa Kosova. Dragica mu je ispunila želju, a danas, bez žaljenja, kaže da nije završila fakultet…

CELA BIOGRAFIJA I DISKOGRAFIJA OVDE

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s